Biblická jídla, recepty, úpravy, zkušenosti
4 posters
Strana 1 z 1
Biblická jídla, recepty, úpravy, zkušenosti
V této poněkud odlehčené sekci bych rád založil příjemné fórum o jednom z darů, které dal Bůh živému tvorstvu: daru chuti.
Ačkoliv Bible rozhodně není knihou receptů, přece jen se v ní setkáváme se zmínkami o různých pokrmech. Protože vaření je samo o sobě mojí velkou vášní, rád bych zde dal průchod tématu "biblické kuchyně".
A hned v úvodu bych se rád zeptal: Je známý recept na nekvašený chléb, o němž je v Bibli tolik zmínek?
Ačkoliv Bible rozhodně není knihou receptů, přece jen se v ní setkáváme se zmínkami o různých pokrmech. Protože vaření je samo o sobě mojí velkou vášní, rád bych zde dal průchod tématu "biblické kuchyně".
A hned v úvodu bych se rád zeptal: Je známý recept na nekvašený chléb, o němž je v Bibli tolik zmínek?
Pasach- Poeet p?íspivku : 204
Age : 52
vztah k organizaci : Žádný.
Reputace : 0
Body : 71
Registration date : 26. 07. 08
Re: Biblická jídla, recepty, úpravy, zkušenosti
Mám to jen vyčtené z internetu, ale je fakt, že jsem výraz nekvašený chléb slyšela mnohokrát, ale podívat se, co to obnáší, mě ještě nenapadlo .
Kniha o židovské kuchyni od Claudie Rodenové strana 493
Nekynutý pesachový chléb : Hospodyně pekly nekvašený chléb také doma, ze speciální mouky z tvrdozrnné pšenice a teplé pramenité vody - 2 hrnky mouky a 1 hnek vody, těsto se muselo hníst 5 minut a do tenka se vyválelo těsto propíchalo vidličkou a pekly se 6-8 minut na 245°C...
Důležité je, abyste měli jistotu, že ji připravovaly "košerné" ruce , což lze zabezpečit velice ztěžka.
Měli byste mít jistotu, že během výroby, transportu, skladování apod. nebyla ve vlhku... .
Budete-li si chlebík péci sami z mouky, která je pro vás dostupná, dbejte, aby:
a/ těsto nebylo od nalití první kapky vody na zadělání až do okamžiku vložení do žárné pece v díži a na válu déle než 18 minut
b/ vodu si načepujte den předem a nechte ji odpočinout (aby si stihla přes noc upravit svoji krystalickou mřížku)
c/ pečte chléb (macot) hodně tenké, aby se neudělaly těstové bubliny. A když se udělají, není to takové neštěstí, a nevyhazujte d/ napečte nejpozději před *bdikat chamec
e/ zajistěte napečenému chlebu suché a důstojné prostředí
Hanala
Kniha o židovské kuchyni od Claudie Rodenové strana 493
Nekynutý pesachový chléb : Hospodyně pekly nekvašený chléb také doma, ze speciální mouky z tvrdozrnné pšenice a teplé pramenité vody - 2 hrnky mouky a 1 hnek vody, těsto se muselo hníst 5 minut a do tenka se vyválelo těsto propíchalo vidličkou a pekly se 6-8 minut na 245°C...
Důležité je, abyste měli jistotu, že ji připravovaly "košerné" ruce , což lze zabezpečit velice ztěžka.
Měli byste mít jistotu, že během výroby, transportu, skladování apod. nebyla ve vlhku... .
Budete-li si chlebík péci sami z mouky, která je pro vás dostupná, dbejte, aby:
a/ těsto nebylo od nalití první kapky vody na zadělání až do okamžiku vložení do žárné pece v díži a na válu déle než 18 minut
b/ vodu si načepujte den předem a nechte ji odpočinout (aby si stihla přes noc upravit svoji krystalickou mřížku)
c/ pečte chléb (macot) hodně tenké, aby se neudělaly těstové bubliny. A když se udělají, není to takové neštěstí, a nevyhazujte d/ napečte nejpozději před *bdikat chamec
e/ zajistěte napečenému chlebu suché a důstojné prostředí
Hanala
hanala- Poeet p?íspivku : 120
Reputace : 0
Body : 30
Registration date : 01. 03. 08
Re: Biblická jídla, recepty, úpravy, zkušenosti
K předešlému - doplnění !!!
bdikat chamec zapoměla jsem říci, že jde o 14.nisan
Hanala
bdikat chamec zapoměla jsem říci, že jde o 14.nisan
Hanala
hanala- Poeet p?íspivku : 120
Reputace : 0
Body : 30
Registration date : 01. 03. 08
Re: Biblická jídla, recepty, úpravy, zkušenosti
Ten recept je zajímavý, ale v podstatě dobrý jen pro žida, který dodržuje pasah.
Hvězdlický- - Sdělení Administrátora: uživatel zablokován pro porušování pravidel diskuze
- Poeet p?íspivku : 4670
Reputace : 0
Body : -158
Registration date : 30. 01. 06
Biblická kuchyně
Díky za pěkné téma!V jiných sekcích se někdy úporně diskutuje, tak tady je alespoň něco na odlehčení.
Mne osobně v bibli zaujalo, jaký prostor je věnován zdravotním předpisům, do kterých patří i výběr stravy.(Levit.) Souvislost jídla a duchovního vnímání je zřejmá (Dan 1), Izraelci se taky při obětech(některé se jedly) dokázali veselit.Pár informací jsem vyčetl z brožury "Biblická archeologie"(Biskupské gymnázium 1992, Brno), že základ stravy byl v biblických dobách rostlinný. Dělaly se hlavně kaše z obilovin, obilí se pražilo,chleba, tj. spíše placky se pekly buď v peci nebo přímo na kamenech-podpopelné chleby.
Maso se požívalo daleko méně, spíše se vařilo, konzumace ryb je spíše známá až po exilu.
Z nápojů se pila voda, někdy mléko a také víno s vodou,ze zeleniny se hojně užívala cibule a česnek, ale i okurky, melouny...
Na závěr přidám ještě vtip:
Pán Bůh stvořil jídlo a ďábel kuchaře.
Mne osobně v bibli zaujalo, jaký prostor je věnován zdravotním předpisům, do kterých patří i výběr stravy.(Levit.) Souvislost jídla a duchovního vnímání je zřejmá (Dan 1), Izraelci se taky při obětech(některé se jedly) dokázali veselit.Pár informací jsem vyčetl z brožury "Biblická archeologie"(Biskupské gymnázium 1992, Brno), že základ stravy byl v biblických dobách rostlinný. Dělaly se hlavně kaše z obilovin, obilí se pražilo,chleba, tj. spíše placky se pekly buď v peci nebo přímo na kamenech-podpopelné chleby.
Maso se požívalo daleko méně, spíše se vařilo, konzumace ryb je spíše známá až po exilu.
Z nápojů se pila voda, někdy mléko a také víno s vodou,ze zeleniny se hojně užívala cibule a česnek, ale i okurky, melouny...
Na závěr přidám ještě vtip:
Pán Bůh stvořil jídlo a ďábel kuchaře.
kovboj- Poeet p?íspivku : 383
Reputace : 0
Body : 284
Registration date : 20. 04. 08
Re: Biblická jídla, recepty, úpravy, zkušenosti
Já osobně mám nejraději pěkně propečený bůček a nebo segedýn z bůčku. Kuchaře nepotřebuji, takže satan u mne nic nemá.
Hvězdlický- - Sdělení Administrátora: uživatel zablokován pro porušování pravidel diskuze
- Poeet p?íspivku : 4670
Reputace : 0
Body : -158
Registration date : 30. 01. 06
Bůček
Dědo, při Tvém příspěvku jsem se opravdu ze srdce zasmál a tak to asi má být, díky a dobrou chuť!Pozor ale na cholesterol...,ať můžeme diskutovat až do "závěru systému všech věcí".
kovboj- Poeet p?íspivku : 383
Reputace : 0
Body : 284
Registration date : 20. 04. 08
Beránek a nekvašený chléb
Několika svým přátelům jsem tento a minulý týden uvařil tuto lahůdku:
Potřebovat budeme:
- maso z jehněčí kýty
- koriandr celý
- černý pepř celý
- nové koření celé
- kmín celý
- hřebíček celý
- muškátový oříšek mletý
- granulovaný česnek
- sůl
- hrubou pšeničnou mouku
- pramenitou vodu
- kousíček másla na jemné vymaštění dna pánve
- červené víno jako nápoj
Nejdříve si připravíme koření. Na obyčejnou pánev nasypeme poměrně hodně kuliček koriandru, přidáme zhruba polovinu kuliček černého pepře, stejné množství semínek kmínu a čtvrtinu kuliček nového koření. Přihodíme pár celých hřebíčků. Podpálíme silný oheň a koření nasucho opražíme. Ještě žhavé koření nasypeme do hmoždíře a roztlučeme. Během tlučení by z koření měl stoupat slabý bílý dým. Do jemně roztlučené směsi přisypeme trochu mletého muškátového oříšku.
Nyní připravíme nekvašený chléb. Mezitím rozmixujeme v mixéru hrubou mouku s vodou a špetkou soli, až nám vznikne líně tekoucí těsto (hustší než na palačinky). Na další širokou pánev zastudena jemně vytřeme máslem a nalijeme těsto, které kroužením rozlijeme až ke krajům - podobně, jako kdybychom chtěli dělat palačinku. Podpálíme oheň a z obou stran pěkně dosucha opečeme. Pokud to uděláme správně, chléb se "vyfoukne" a udělá se "kapsa". Než se pustíme do další placky nekvašeného chleba, prázdnou horkou pánev ochladíme tím, že ji obrátíme vzhůru nohama a na dno pustíme dlouhý proud studené vody. Pak opět lehce namastíme dno máslem, rozlijeme těsto a pečeme další chléb.
Nakonec připravíme maso. Jehněcí nakrájíme na malé kousky (cca 3 x 3 x 1 cm) i s lojem, promísíme s kořením a přiměřeným množstvím soli a položíme do pánve (používám diamantovou nebo titanium) na malou louži olivového oleje. Necháme smažit. Během smažení kousky masa několikrát obrátíme, až jsou dokřupava osmažené. Poté vypneme plyn, štědře zasypeme maso granulovaným česnekem, ještě trošku poobracíme v horkém oleji, opět zasypeme česnekem a přiklopíme pokličkou. Správně připravené maso bude mít hodně lahodné šťávy zahuštěné česnekem.
Mezitím doděláme ještě pár nekvašených chlebů.
Podáváme takto:
Víno dekantujeme. Doprostřed stolu umístíme talíř s nekvašenými chleby. Z masa slijeme všechnu lahodnou šťávu do mističky a tu umístíme také doprostřed stolu. Každému hostu dáme talíř s kousky jehněčího a sklenici na červené víno, kterou naplníme. Rovněž přidáme na stůl ubrousky a mísu s teplou vodou a kolečkem citrónu na oplachování prstů.
Pomodlíme se a pustíme se do jídla. Každý hodovník si utrhne kousek nekvašeného chleba, do něj zabalí kousek masa, sousto namočí ve šťávě a vloží do úst. Zapíjí červeným vínem.
Dobrou chuť!
Potřebovat budeme:
- maso z jehněčí kýty
- koriandr celý
- černý pepř celý
- nové koření celé
- kmín celý
- hřebíček celý
- muškátový oříšek mletý
- granulovaný česnek
- sůl
- hrubou pšeničnou mouku
- pramenitou vodu
- kousíček másla na jemné vymaštění dna pánve
- červené víno jako nápoj
Nejdříve si připravíme koření. Na obyčejnou pánev nasypeme poměrně hodně kuliček koriandru, přidáme zhruba polovinu kuliček černého pepře, stejné množství semínek kmínu a čtvrtinu kuliček nového koření. Přihodíme pár celých hřebíčků. Podpálíme silný oheň a koření nasucho opražíme. Ještě žhavé koření nasypeme do hmoždíře a roztlučeme. Během tlučení by z koření měl stoupat slabý bílý dým. Do jemně roztlučené směsi přisypeme trochu mletého muškátového oříšku.
Nyní připravíme nekvašený chléb. Mezitím rozmixujeme v mixéru hrubou mouku s vodou a špetkou soli, až nám vznikne líně tekoucí těsto (hustší než na palačinky). Na další širokou pánev zastudena jemně vytřeme máslem a nalijeme těsto, které kroužením rozlijeme až ke krajům - podobně, jako kdybychom chtěli dělat palačinku. Podpálíme oheň a z obou stran pěkně dosucha opečeme. Pokud to uděláme správně, chléb se "vyfoukne" a udělá se "kapsa". Než se pustíme do další placky nekvašeného chleba, prázdnou horkou pánev ochladíme tím, že ji obrátíme vzhůru nohama a na dno pustíme dlouhý proud studené vody. Pak opět lehce namastíme dno máslem, rozlijeme těsto a pečeme další chléb.
Nakonec připravíme maso. Jehněcí nakrájíme na malé kousky (cca 3 x 3 x 1 cm) i s lojem, promísíme s kořením a přiměřeným množstvím soli a položíme do pánve (používám diamantovou nebo titanium) na malou louži olivového oleje. Necháme smažit. Během smažení kousky masa několikrát obrátíme, až jsou dokřupava osmažené. Poté vypneme plyn, štědře zasypeme maso granulovaným česnekem, ještě trošku poobracíme v horkém oleji, opět zasypeme česnekem a přiklopíme pokličkou. Správně připravené maso bude mít hodně lahodné šťávy zahuštěné česnekem.
Mezitím doděláme ještě pár nekvašených chlebů.
Podáváme takto:
Víno dekantujeme. Doprostřed stolu umístíme talíř s nekvašenými chleby. Z masa slijeme všechnu lahodnou šťávu do mističky a tu umístíme také doprostřed stolu. Každému hostu dáme talíř s kousky jehněčího a sklenici na červené víno, kterou naplníme. Rovněž přidáme na stůl ubrousky a mísu s teplou vodou a kolečkem citrónu na oplachování prstů.
Pomodlíme se a pustíme se do jídla. Každý hodovník si utrhne kousek nekvašeného chleba, do něj zabalí kousek masa, sousto namočí ve šťávě a vloží do úst. Zapíjí červeným vínem.
Dobrou chuť!
Pasach- Poeet p?íspivku : 204
Age : 52
vztah k organizaci : Žádný.
Reputace : 0
Body : 71
Registration date : 26. 07. 08
Diky
Ze zdravotních důvodů teď nesmím kvašené pečivo, takže tu jsem našla inspiraci, jak lze nahradit, děkuju
Toranoko- Anonymní
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra:
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru